Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

Игрални филми

 

Всички филми са с български превод

Притчи

И като се приближиха до Него учениците, рекоха Му: защо с притчи им говориш (Мат. 13:10).

Филмът „Притчи” е ново явление в съвременната православна кинематография. Във всяка от трите му части на зрителя е предложена по една душеполезна история. Притчите са разказани по човешки искрено, с домашна топлина и хумор.

Първата притча „Необикновеното послушание” ще ви накара не само да се посмеете от сърце, но и да се замислите заедно с героя-неудачник за греха на гордостта и ценността на християнското смирение.

„Благославям утре да идеш на гробището и като видиш, че носят покойник, наречи го с най-грубите думи, които се сетиш”, казва старецът на младия послушник. След такова интригуващо начало следва не по-малко интересно продължение.

„Господи! Защо не ни чуваш? – пита свещеникът в следващата притча. - Хората ходят на църква, молят се, но от това не им става по-леко...”. Отговорът на ангела на този въпрос донякъде обезкуражава зрителите, но накрая те получават важен духовен урок. Тази удивителна история е написана в началото на ΧΧ век от светителя Василий Кинешемски.

„Живяла някога в един град една жена, – се казва в третата част на филма. - Спазвала постите, четяла Евангелието, ходела на църква...”. И ето че веднъж подала милостиня на една просякиня, а тя й казала: „Днес при теб ще дойде Христос!”...

Често сме толкова заети със себе си, че не забелязваме как животът минава покрай нас. Обръщайки си гръб един на друг, ние се отдалечаваме от Христа. Филмът „Притчи” по един нов начин преоткрива всекидневния живот, давайки ни възможност да видим в него всъщност самите себе си.

продължава >>

Остров

 

Главният герой попада в плен по време на Великата Отечествена война и застрелва своя другар, за да спаси собствения си живот, но това са само началните кадри. Продължението е тридесет години по-късно, през седемдесетте на един остров в мъжки манастир, където живее като отшелника Анатолий. Той помага на страдащите, но в неговата душа няма мир – грехът на убийството изкупва като с молитва помага на всички, които отиват при него. Даже настоятелят на манастира, отец Филарет, който си затваря очите за неговите дела на прозорливец и нежелание да живее като другите, в крайна сметка се оказва в неговата килия. Отец Анатолий зарежда с въглени котела, в който изгарят чуждите грехове, но със своя вътрешен огън не му се удава да се справи. Филмът не експлоатира Православната естетика, както би могло да се стори на неопитния зрител, а разказва, колко сложно е да се отделят грешниците от праведниците, както в света, така и в Църквата.

 

продължава >>

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти