Вход

Православен календар

Великомъченик Теодор Тирон

 

Св. Теодор Тирон (тирон значи новобранец) е живял в началото на IV в. и е бил воин в град Амасия, Понтийска област.

Когато император Максимиан започнал гонение срещу християните, Теодор бил принуждаван като християнин също да принесе жертва на езическите богове, но той на всеослушание изповядал своята вяра в Христа и отказал да участва в езическото жертвоприношение. Тогава го осъдили на изгаряне. След като се прекръстил, светият воин сам мъжествено влязъл в огъня и с молитва и славословие предал душата си на Бога.

Петдесет години след кончината на св. Теодор император Юлиян Отстъпник от ненавист към християните, знаейки, че през Първата седмица на светата Четиридесетница те пазят строг пост, и искайки да се подиграе с тях, заповядал на Константинополския управител да поръси с идоложертвена кръв всички хранителни продукти на градския пазар. Повелението на императора било изпълнено, но това лукаво дело не се увенчало с успех.

За да не допусне светия пост да бъде осквернен, Господ пратил знамение: св. Теодор Тирон се явил на сън на Константинополския патриарх Евдоксий и му наредил рано сутринта на първия ден от Великия пост да забрани на вярващите да купуват осквернена с идолска кръв храна от пазара, а който нямал хранителни запаси, да си свари коливо (варена пшеница с мед). След това цяла седмица християните се хранели с коливо и така се опазили от оскверняване.

И до днес Църквата възпоменава това славно събитие. В петъка на Първата неделя на Великия пост в края на Преждеосвещената литургия (след заамвонната молитва), е положено да се извършва молебен канон на св. Теодор, когато се благославя и коливото в негова чест.

Жития на светиите

module-template15.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти