Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

За възраженията против Поста

 

1103191629

Казват, че телесният пост е въведен от човека. Не е така, светата Църква е назначила времената за пост и е определила как да се пости според заповедта дадена от Бога. Какво е заповядал Той на първите хора? – „И заповяда Господ Бог на човека и рече: ... от дървото за познаване добро и зло, да не ядеш от него” (Бит. 2:16). Какво значи „да не ядеш”? Значи въздържание от забранения плод, което е телесен пост. Тази първа Божия заповед е утвърдил със Своя пример Иисус Христос, „като пости четирийсет дена и четирийсет нощи” (Мат. 4:2). Неговият пример последвали и учениците Му, пребивавайки „често в пост” (2 Кор. 11:27). Ето откъде произхожда постът, ето как е бил утвърден и осветен! Как тогава може да се говори, че постът е измислен от човека?!

Казват, че постът се състои не в качеството, а в количеството. Откъде са взели това понятие и подобно възражение? Него го няма у нас, в нашето православно учение. Очевидно то е предадено от учителите на друга някоя вяра.

Постът в количеството не е пост в собствен смисъл на думата. Умереността в употребата на храна и питие е християнска добродетел, но умереността не е пост, а обичайно задължение, без да е особен подвиг.

Църквата забранява храната в дните на пост както като качество, така и като количество, като не позволява не само пресищането, но и насищането с постна храна, за да може изцяло да ни въздържи от пагубните страсти.

Искате ли да очистите душата си както трябва – така, както иска да я очисти Църквата? Слушайте тогава Църквата, без да изпадате в мечтания и суемъдрие, служещи ви като оправдание да запазите недобрите си навици и греховни страсти.

Казват, че нашият пост е труден и вреден за здравето. Труден е той само за изнежените сластолюбци. За тези, които са възпитани в страх Божий и не са развили вредни привички към лакомо похапване, той е лек и удобен.

За вредата от поста могат да се жалват само тези, които не са здрави, макар и тогава даже лекарите считат поста за необходим. Все пак Църквата не ни налага бреме, което да не ни е по силите. Можеш да постиш от сутринта до вечерта? – Пости. Не можеш? – Тогава употребявай храна два пъти дневно, но постна, проста и лека. Простата храна не е вкусна, затова пък е здравословна. Няма и няма да има случай хлябът и водата да доведат някого до гроба. „Главна потреба за живота, – говори Премъдрият Иисус, син Сирахов, – е вода и хляб” (Сир. 29:24).

Казват още... но стига толкова! Да не припомняме всички възражения за поста. Ще завършим нашата беседа с молитвата: Господи! Прости нам съгрешенията ни и ни въведи в светия Пост здрави и бодри. Не ни давай дух на безделие, униние, любоначалие и празнословие, но дух на целомъдрие, смиреномъдрие, търпение и любов.

Никанор, митрополит Санкт-Петербургский, Новгородский, Эстландский и Финляндский. Избранные слова и речи. Т.I. СПб, 1857. Из Слова в Неделю сыропустную, 1832 год.

Превод: Десислава Главева

module-template15.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти