Вход

Православен календар

„Образ на покаянието те имаме, всепреподобна Марие, Христа моли по време на Поста и нам да го дарува, та с вяра и любов тебе в песни да възхвалим.”

Утреня, светилен, глас 3
Неделя 5-та на Великия пост. Преп. Мария Египетска

Неделя на Страшния съд. Месопустна

 

0303190002

Господ говори, че ние, които не слушаме Евангелието, приличаме на онези, на които им пеят весели песни, и не играят, пеят им жални, и не плачат – нищо не можеш да сториш с такива.

Обещават ни Небесното Царство, пресветло и прерадостно – ние не трепваме сякаш не говорят на нас. Заплашват ни с нелицеприятен съд и безкрайни мъки – нехаем, като да не сме чули нищо.

Окаменели, загубили сме всякакво чувство за истинско самосъхранение. Държим се като водени на гибел и изобщо не ни е грижа за нашата участ. Отпуснали сме ръце, предавайки се на отчаяние – да става каквото ще! Ето това е нашето положение! Не затуй ли стават толкова често самоубийства? И това е плод на съвременните учения, на съвременните възгледи на човека и неговото значение!

Ето ви прогрес! Ето ви и просвещение! По-добре да сме съвсем невежи, но със страх Божий да спасяваме душите си, отколкото да придобием звание на просветени, а да погинем навеки, след като цял живот не сме се сещали за това какво ще бъде след смъртта.

От Божието слово, което определя кой е за Царството Небесно и кой е за ада, ни една йота няма да премине: всичко ще стане както е написано. Нека всеки да приеме това насериозно, като дело, което лично го касае, и да се погрижи за себе си, колкото сили има, за времето, което му остава.

Мысли на каждый день года.

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template13.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти