Вход

Православен календар

Известният гръцки богослов прот. Теодор Зисис разкритикува вмешателството на Константинопол в църковните дела на Украйна

 

2611182340

Професорът от богословския факултет на Аристотелевия Солунски университет протопрезвитер Теодор Зисис разкритикува едностранните действия на Константинополската патриаршия в Украйна. В своя статия за информационния църковен портал Ромфеа известният богослов съпоставя събитията в Украйна с възникването на старостилния разкол на територията на Константинополската и Еладската църкви през първата половина на ХХ век. За причина за разкола на т. нар. старостилци той смята едностранното решение на Константинополската патриаршия за преминаване на новия календарен стил през 1924 година.

„Тази тежка повреда, тази дълбока рана в тялото на Църквата – великият календарен разкол – остава неизлекувана в продължение на близо цял век. Но за съжаление Константинополската църква вместо да изцери тези рани и повреди, които е нанесла и продължава да нанася календарната реформа от 1924 г., вместо да възстанови на всеправославно равнище единството на църковния календар, а на местно равнище да се върне към единството и мира, прекратявайки разделението и разкола между старостилци и новостилци, сега тя провокира нов разкол в Украйна като дръзко, противоканонично, едностранно, антисъборно и самоволно предоставя автокефалия на две разколнически православни деноминации, нещо за което не е молила и което не е очаквала каноничната Православна църква”, твърди авторът.

Той отбелязва, че едностранните решения на Константинопол се вземат както и тогава без всеправославно одобрение и при явното несъгласие на повечето поместни църкви.

„Преди всичко такива действия носят несъмнен риск от сблъсъци и смутове: епископи срещу патриарси и митрополити, клирици и монаси срещу епископи и игумени, а благочестивите миряни както и тогава ще бъдат разочаровани, ще търпят беди и ще изпадат в съмнения относно своето спасение. Защото новата „паралелна” църква със съдействието на държавната власт ще заяви за правата си върху храмовете, манастирите и светините на каноничната Православна църква. Всички очакват, че ще има сблъсъци между тези, които сега ги владеят и новите претендиращи и ще се стигне до кръвопролития”, заявява още прот. Теодор Зисис в своята статия.

Новости Украины и мира

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти